Konaklama Nasıl Yapılır?

Bir AGH projesine katılmadan önce en merak edilen konulardan birisi de, “gittiÄŸimde nerede kalacağım?” olur. AGH’nin ne demek olduÄŸunu yeni yeni öğrenen gençler ise genellikle ya çok kötü yerlerde kalacağını ya da çok konforlu veya lüks ortamlarda konaklayacağını düşünüyor. İkisi de doÄŸru deÄŸil. Sizinle burada konaklama konusundaki alternatif yöntemleri paylaÅŸacak ve konaklama konusunda bazı ipuçları paylaÅŸacağız.

Bir AGH gönüllüsü projesine baÅŸlamadan önce mutlaka “Partnership Agreement” adı verilen, Gönderen ve Ev Sahibi KuruluÅŸlar tarafından hazırlanıp, Gönüllünün imzasıyla üç taraflı olarak onaylanan anlaÅŸma metnini okumalıdır. Bu anlaÅŸma metninde proje ile ilgili detaylar olduÄŸu gibi, gönüllünün ne ÅŸekilde konaklama yapacağı ile ilgili de detaylar bulunmalıdır. Herhangi bir sorun olabilecek durum görülmesi, konaklama ile ilgili özel ihtiyaçlar (keyfe keder ÅŸeyler deÄŸil tabi ki) olduÄŸu durumda bu göz önünde bulundurularak, anlaÅŸma da deÄŸiÅŸiklik yapılmalıdır. ÖrneÄŸin; toza karşı bir alerjiniz var ise, ortamda halıfleks kaplı olmasını istemeyebilir ya da kuruluÅŸtan temizliÄŸi sık yapmak için elektrik süpürgesi isteyebilirsiniz.

Temizlik demiÅŸken… AGH süresince gönüllü kendi kaldığı ve kullandığı ortamların temizliÄŸinden sorumludur. Bir yurtta tuvalet ve banyo temizliÄŸi yapmazsınız ancak evde kalıyorsanız bu konuda sorumluluÄŸunuz vardır. Düşünün ki Türkiye’de kendi evinizde yaşıyorsunuz. Aynı yaÅŸam standart ve ÅŸartları sizin içinde geçerli olacaktır.

1) Yurt (Dormitory)

Avrupa’nın genelinde, öğrencilerin ve çalışanların kaldığı yurt ortamları vardır. Burada ortak tuvalet ve banyo genellikle mevcut olup, aynı ÅŸekilde her katta ortak bir mutfak bulunmaktadır. Tek başınıza standart bu odalarda kalmak çoÄŸu zaman rahattır. Kendi odanızın temizliÄŸini yaparsınız, gerisine karışmazsınız. Yurtlar genellikle misafir arkadaÅŸların binaya girmesi için uygundur. Özellikle ortak kullanılan mutfak sosyalleÅŸmek için harika alanlardır.

private-room-2

2) Ev (Private Room)

Ev Sahibi Kuruluşların çoğu AGH gönüllüleri için bir ev tutmayı tercih eder. Bu durum hem ev sahibi kuruluş için maliyeti düşüren bir yöntem olduğu gibi, aynı zamanda kuruluşların her seferinde gönüllüye ev arama derdini de gidermiş olur. Bu durumda gönüllülerin genellikle tek başlarına kaldığı bir odaları bulunur. Bu oda bazen küçük, bazen büyüktür. Beklentiyi yüksek tutmamak gerek. Oda, odadır. 3-4-5 odalı evde 3-4-5 gönüllü aynı anda kalabilir.

Ortak kullanım alanlarının temizliği ile ilgili sorumluluk gönüllüler arasında paylaşılır. Türklerin etkisi ile eve ayakkabı ile girmek bazen yasaklanabilir. Ya da siz odanızın girişine paspas koyabilirsiniz. Olmadı ayakkabı kullanmaya devam eder, Avrupalı olursunuz. Mutfak ihtiyaçlarını bazı gönüllüler birlikte, bazıları ayrı ayrı karşılamak ister. Evde bazen ses düzeyi yukarı çıkar. Herkesin arkadaşı ayrı ayrı gelebilir. Home Party çokça düzenlenir. Evde yaşayan herkes bu partiye katılırsa sorun olmaz. Biri katılmak istemez ise, arıza çıkarabilir, hatta polisi arayıp sizi şikayet edebilir. Evde kalmak güzeldir, kendi yaşam alanın

private-room

3) Ev (Shared Room with 2 people)

İkinci maddede yazan her şey geçerlidir. Burada tek soru işareti, kafa dengi bir arkadaş ile aynı odayı paylaşabilmeniz durumudur. Ev Sahibi Kuruluş eğer size birisiyle oda paylaşacaksın derse, yapacak bir şey yok, bu kuruluşun düzenlemesidir, saygı duymak ve kabul etmek gerekir. Peteğe yakın olan odayı almaya çalışın yine de siz 🙂

Haa bir de kız-erkek aynı oda da kalır mı, kalmaz mı? sorusu var. Aynı evde 5 kişi kalıyor ve herkesin farklı odası var, kız-erkek karışık kalmanız muhtemel. Ancak paylaşımlı odalarda genellikle kızlar ve erkekler ayrı kalırlar. Ancak yine de önceden sormakta yarar var, istisnalar yaşanabilir.

shared-room-with-2-people

4) Misafirhane (Shared Room with 3 or more people)

Çok tercih edilen bir yöntem deÄŸildir. Uzun dönem AGH projelerinde – mesele 10 ay – gönüllülerin psikolojisini bozabilir, saÄŸlıklı bir AGH süreci geçirmesine engel olabilir. ÇoÄŸunlukla kısa dönem projeleri çokça yapan kuruluÅŸlar tarafından tercih edilen bir uygulamadır. “Zaten 2 ay kalacaklar, farklı ülkelerden gelen birçok AGH gönüllüsü hemen kaynaÅŸsın, sosyalleÅŸsin de sorun çıkarmasın” denilebilecek bir yöntemdir. Maliyetlerde minimize edilmiÅŸ olur. O bölgenin kültürü evin içine pek girmez, uluslararası bir atmosfer yaÅŸam alanına hakim olur. Hostel’e benzer. Uzun dönem projelerde zorluk yaratabilir ancak kısa dönem projeler için kabul edilebilir, katlanılabilir.

shared-room-with-3-people

5) Aile Yanı (Host Family)

Az bulunan ancak çok arzulanan konaklama biçimlerinden birisidir. Aile yanında kalırsınız ve ailenin sahip olduÄŸu tüm imkanlardan yararlanırsınız. Eve girme ve çıkma saatleri konusunda kısıtlama olabilir (Avrupa’da bile…) Evde yapmanız gereken bazı iÅŸler olabilir. Ancak bulunduÄŸunuz ülkenin dilini çok kısa sürede öğrenirsiniz. Aile sizi gezmeye götürebilir, komÅŸularla tanıştırabilir. Yemek yapma derdiniz genellikle olmaz, mutfaÄŸa hobi amaçlı girersiniz. ÇocuÄŸu olan aileler AGH gönüllülerini yanına almak isterler. Karşılıklı fayda amaçlı yani. Daha rahat hareket etmek isteyen gönüllüler için istenmeyebilir ancak AGH’nin öğrenme süreçleri için biçilmiÅŸ kaftandır.

host-family

BONUS: Otel Odası (Hotel Room)

İç ses: “Hadi canım daha neler. Lüks bir Hotel odası bu. Nasıl yani? AGH’de açık büfe kahvaltı ve akÅŸam yemeÄŸi olan bir hotelde kalır mıyım?”

Dış ses: “Yok öyle bir ÅŸey!”

Beklentilerinizi yüksek tutmayın demiştik. AGH zaten belirli bütçelerle yapılan ve sizin ücretsiz katıldığınız bir program. Hotel konaklamak maalesef mümkün değil 🙂

hotel-room

yorumlar